12.2.2019

Jant ölçüsü ve jant çeşitleri

Jantın Ölçüsü Nasıl Olmalı?
Aracınızın motor gücü, büyüklüğü ve ağırlığı; aracınıza alacağınız jant ölçülerinin belirlenmesinde temel olmaktadır. Yüksek güç üretmekte olan bir motorun, sahip olduğu gücünü yola aktarabilmesi için çekişinin iyi olması gerekmektedir. Bunu sağlamak içinde lastik yüzeyinin uygun genişlikte olması gerekmektedir. Bu yüzdende lastik ile jant genişliğinin uyumlu olması gerekmektedir.
Küçük sınıfta olan otomobiller için 12 inçten başlamakta olan jant çapı, büyük ve yüksek performanslı otomobiller için 20 inçe kadar çıkabilmektedir. Jant malzemesinin dayanıklılığı, göz önüne alınması gereken önemli bir faktördür. Bilhassa ülkemizdeki yol şartları göz önüne alındığı zaman, jantların sağlam yapıda olması daha çok önem kazanmaktadır.
Kalitesiz olan jantlar, kaliteli olan jantlara göre darbelere daha az dayanıklı durumdadır. Jantların darbelere daha az dayanıklı olması ise kimi zaman ölümcül nitelikte kazaların bile olmasına neden olabilmektedir.
Jantlar; çelik ve hafif metal alaşımlı olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır. Bu jant çeşitleri, motor sporlarından elde edilmekte olan tecrübeye göre geliştirilmeye devam etmektedir. Böylece daha sağlam ve uzun ömürlü olmasının sağlanması için çalışılmaktadır.
Jantlar; çelik, alüminyum, magnezyum, titanyum ve karbon fiber malzemelerinin katılımıyla farklı ağırlık ve dayanıklılıkta üretilmektedir. Duruma göre tek veya çok parçalı olarak üretilebilmektedir.

Çok Parçalı Olan Jantlar Daha Avantajlı
İki ya da üç parçadan oluşmakta olan jantlar, tek parçadan oluşanlara göre önemli bir avantaja sahiptirler. Çok parçalı olan jantlar, tek parçalılara göre daha sağlıklıdır ve tamir edilebilir özelliktedir. Herhangi bir darbe sebebiyle jantın kenar kısmı hasar görürse, yalnızca o parçanın değiştirilebilmesi mümkün olabilmektedir. Fakat tek parçadan oluşmuş olan bir jantın zarar görmesi durumunda, yenisiyle değiştirilmesi gerekmektedir. Çok parçalı olan jantın diğer bir kolaylığı ise her tipten olan otomobilde yaygın olarak kullanılabilmesidir.
Farklı ölçülerde ara parça kullanımı, jantların karosere göre daha rahat içeriye ve dışarıya doğru konumlanmasını sağlamaktadır. Böylece lastiklerin iz genişliği değiştirilebilirken aracın yere tutunma gücüde artmaktadır. Jantın göbek kısmı olarak isimlendirilen kısmı, lastiklerin öz genişliğini etkilemektedir.
Uluslararası olarak ET harfleriyle simgelenmekte olan ofset değeri, jantın dış kenarının (o çizgisi) poryaya olan uzaklığını ifade etmektedir. Jant alımı aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur; üretici firmaların belirlemiş olduğu değerlerin dışına çıkılmamasıdır. Türkiye’de hem yerli hem de ithal olmak üzere birçok jant markası bulunmaktadır. Alınacak olan jantın mutlaka TSE standartlarına uygunluk belgesi olmasına dikkat edilmelidir.

Çelik Jantlar
Aracın düzenli yıkanması esnasında jantlarının ve tekerleklerinin de özenle yıkanıp yıkanmadığına dikkat edilmelidir. Jantların ve lastiklerin güzel yıkanmasıyla; frenlerin sürtünmesi ile oluşan kalıntılardan kirlerin ve yola dökülmüş olan tozun tekerlek üstünde tabaka haline gelmesi önlenmiş olunur. Fren kirleri zor çıkan kir türüdür. Bu yüzden tabaka haline gelmeden temizlenmesi gerekmektedir. Ayrıca pas oluşmasını önlemek amaçlı boya yüzeyinde oluşmuş olan hasarların zaman kaybetmeksizin onarılması gerekmektedir.

Alaşım özellikte olan jantların, dekoratif olan dış yüzeyinin bozulmaksızın korunması için ihtiyaç duyduğu bakımların yapılması gerekmektedir. Yola dökülmüş olan toz ve fren sürtünmesi sonucu oluşmuş olan artıkların 2 haftada bir olmak üzere özenle yıkanması tavsiye edilmektedir. Aksi halde biriken bu artıklar, jantların alaşım yüzeylerine hasar verebilmektedir. Jantların yıkanması işlemi sonrasında hafif alaşımlı jantlara yönelik olarak kullanılmakta olan asitsiz içerikli temizlik maddesi ile temizlenmelidir.
Ayrıca jantlara 3 ayda bir olmak üzere özenle parafin sürülmesi tavsiye edilmektedir. Parlatıcı cila ya da aşındırıcı başka bir solüsyon kullanılmaması gerekmektedir. Koruyucu boya tabakası olan kısma, taş çarpması veya herhangi bir cismin çarpması sonucunda bir hasar gelmişse oluşan hasarın en kısa sürede giderilmesi uygun olacaktır.

EN SON EKLENENLER

Lastik seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Aracınızın lastik ebatlarını bilmeniz gerekir, kafanıza göre lastik alamazsınız aracınıza. Araç kullanım kataloğunda yazan, araç boyuna uygun lastiği seçmeniz gerekir.

Araç lastik bakımı nasıl yapılır?

Araç lastik bakımında nelere dikkat etmek gerekir.

Çelik jantlar gerçekten çelik alaşımlı mıdır ?

Çelik jantlar gerçekten çelik mi ihtiva eder.

Jant ölçüsü ve jant çeşitleri

Jant ölçüleri ve çeşitleri hakkında merak ettikleriniz.

Jantlarda sorun olduğunu nasıl anlarım ?

Jantlarınızda sorun olup olmadığına karar vermek biraz tecrübe gerektirir. Ancak kabaca inceleyeceğiniz hususlar şunlar.

Jant Tamiri Güvenli Mi?

Jantlarınızı tamir ettirmek istiyorsunuzve bu konuda endişeleriniz var. Sakın endişe etmeyin işi uzmanına bırakın rahat edin.

Jant tamiri nerelerde yapılır ?

Jant tamirinde doğru adresi seçmek hayat kurtarır.

Jant tamiri fiyat aralığı nedir. Ücret tarifesi nasıl uygulanır ?

Jant tamirinde jantın genel durumu mutlaka görülmeli ve değerlendirme buna göre yapılmalıdır.

Jant alırken ve seçerken nelere dikkat etmeliyiz ?

Jant alırken ve seçerken dikkat etmenizgereken hususlar.

Jant tamiri nasıl yapılır ?

Jant tamiri için uzman ellerde doğru malzeme kullanmak birinci önceliktir. Jant tamir uygulamalarımızı sitemizin jant tamiri kısmında görebilirsiniz.
İLETİŞİM
BİZİ TAKİP EDİN

Copyright: Genç Jant

biltekweb.net