KIŞ LASTİĞİ
Paylaş:

Ülkemizde çevre duyarlılığı, trafik kuralları, birey haklarına saygı gibi konular kabul edelim ki; genellikle biraz ders kitaplarının süslü cümleleri ile sınırlı kalır. Asla gündelik yaşantımıza entegre olamazlar. Örneğin daha sonra unutmak üzere ehliyet sınavı öncesinde trafik kurallarını ezberler, yere çöp atamamız gerektiğini onaylar ama atarız. Bu gibi toplumun genelinde görülen alışkanlıkları sosyologlar; toplumsal kişilik şeklinde özetliyor. Benzer şekilde yazın yaz lastiği kışın kış lastiği kısacası mevsimine göre lastik kullanmak gerektiği konusunda da toplumsal kişiliğimiz oldukça umursamaz. Her kış yaşanan manzaralar bunun net kanıtı. Çünkü ‘Kış lastiği kullanmak o kadar da önemli değil’ diye düşünenlerimizin sayısı hiç de az değil. Peki, gerçekten öyle mi?

Her yıl onlarca kazaya neden olduğu söylenen, özellikle İstanbul’da trafiğin epeyce sıkışmasına sebep olabilen kış lastiği konusuna bilimsel yaklaşalım ve ‘kış lastiği taktırmak gerekli mi’ yoksa ‘araç sahipleri için gereksiz bir masraf mı’, ‘eğer gerekliyse neden gerekli’ sorularına yanıt bulalım istedik…

Kauçuk lastik kullanımı, otomotiv tarihinde adeta çığır açmış bir buluştur. Bundan önce at arabalarından esinlenen tahta tekerleklerle asla istenen performans ve güvenli sürüş elde edilememişti. Zira, gelişen mühendislikle motor gücü arttırılsa bile lastikler yetersiz kalıyordu. Bu sorun 1920’lerde çözüldü. Kauçuk malzemeden üretilen yumuşak lastikler, daha iyi yol tutuşu sağlıyor, daha güvenli ve hızlı sürüş imkanı sunabiliyordu. Ancak zamanla otomotiv endüstrisinin hız-güvenli sürüş tutkusu, söz konusu lastiklerin, o döndemde asla tahmin edilemeyecek boyutta gelişmesine neden oldu. Bu gelişimin önemli bir kısmını da mevsim koşullarına uygunluk araştırmalarına borçluyuz.

Oto lastiği alanında mühendisler, önemli bir paradoksu çözmek için yaklaşık 70 yıl çalıştılar. İstekleri şöyle özetlenebilir: öyle bir lastik olsun ki, yağmurda, ıslak zeminde, bozuk zeminde, buzlu zeminde, kar üstünde yol tutuşu sağlasın hatta performansı da engellemesin…

Bugünün oto lastikleri kauçuk ana maddesi ve ona eklenen farklı maddelerden üretiliyor. Üzerlerinde çoğumuzun desen sandığı yüvler var. Bu yivlerin derinliği, yüzey genişliği, lastiğin şişkinlik oranı, üretim sırasındaki malzemelerin karışım oranı, lastiğin ağırlığı ve çok daha fazlası hesaplanıyor. Söz konusu detaylar hesaplamalar da temelde yol tutuşu konusuna odaklanılıyor. Ancak yol tutuşu elde edilirken yakıt tüketimini arttırmamak, performansı düşürmemek, aracın motor ömründen çalmamak gibi önemli konular da göz önüne alınıyor.

Bu bağlamda kış lastiği edinmek güvenlik açısından son dererece önem arz etmektedir.

Gençjant olarak kış lastiği uygulamaları lastik depolanması hizmetlerimizle siz değerli müşterilerimize uzun yıllardır hizmet vermekteyiz.

İLETİŞİM
BİZİ TAKİP EDİN

Copyright: Genç Jant

biltekweb.net